Как да подобрим заглавията си?

Какво точно е заглавието (title tag)?

Заглавието е един от най-важните елементи на всеки сайт. Точно заглавието се показва на страницата с резултатите, когато търсите нещо. То е линка който кликате за да ви отведе към страницата, коят искате да видите.

Целта на заглавието е да даде кратка, синтезирана информация за какво точно става на въпрос в дадената статия. Това, как излгежда вашето заглавие на страницата е важно поне поради няколко причини:

  • Това е първото впечатление.
  • Важно е за подобряване на SEO.
  • Ще се показва в социални мрежи.

Колко дълго трябва да е заглавието?

Средно Google показва първите 50-60 символа от загалвието. Обърнете внимание, че става на въпрос за символи, а не за думи. Имате най-добър шанс вашето цяло заглавие да бъде видимо, ако е в рамките на 60 символа.

Точно определен лимит за дължина няма, за да е видимо, заглавието трябва да се побере в кутийка която е с дължина 600 пиксела.

Но, предполагам, сте забелязали как, ако заглавието е прекалено дълго, то част от него се съкратява и се виждат само три точки.

Защо заглавието на публикациите е толкова важно?

Еднин от най-важните аспекти на заглавието е, че това е един от основните фактори, които помагат на търсачките да разберат на каква тема е вашата страница или публикация.

Не трябва да забравяме и че това е първото впечатление, което оставяме на хората, които са видели страницата в резултатите. Когато все още нямате установен бранд, един нов сайт, може да има добри кликове на базата на добре написани заглавия. А хората са казали, че по първото впечатление ни посрещат.

Заглавието се показва на 3 основни места:

1. Резултатите в търсачките

От заглавието на статията ви зависи (най-често) какво точно ще бъде изписано в резултатите от търсачките. Дори сайтът Ви да се класира на предни позиции, лошо или безвкусно заглавие би могло да камъка, който преобръща каруцата.

Добро заглавие ще предизвика интерес

2. В уеб браузърите

В таба на уеб браузъра, където сте отворили дадена страница ще можете да видите заглавието на същата страница.

Това е изключително полезно особено за хора, които имат много отворени табове. И аз съм един от тях. Често чрез бързо преминаване с мишката по табовете и преглеждане на това какво пише лесно можете да се ориентирате, дали това е страницата, която търсите.

3. При споделяне в социалните мрежи

В днешно време социалните мрежи са един фактор, които не трябва да бъде забравян от всеки човек, които иска да развива онлайн бизнес.

Социалните мрежи често ще изпозлват точно вашето заглавие, когато трябва да решат какво точно да покажат при споделянето на дадена страница.

Интересен факт: Някои социални мрежи като Facebook и Twitter си имат техни мета тагове. Това Ви позволява да зададете индивидуални заглавия за различните социални мрежи. Така можете да имат различни заглавия, с различна дължина и ключови думи, за различните социални мрежи.

Как да пишем добри заглавия?

След като заглавието е толкова важно за както за търсачките така и за потребителите е добре да им бъде обърнато подобаващо внимание. Все пак това е един от най-лесните, прости и не трудоемки начини да подобрим SEO-то на всеки един сайт.

Тук ще засегна едни от най-важните неща при оптимизацията на заглавията за по-добро SEO.

1. Следете дължината

Ако заглавието е прекалено дълго търсачките могат да отржат част от него, оставяйки трите точки „…“. Това е нежелателно понеже по този начин важни думи могат да бъдат пропуснати, които биха могли да насочат потребителите точно към вашия сайт.

Въпреки че е препоръчително заглавието да бъде около 60 символа, реално нещата седят малко по-различно. При Google заглавието трябва да може да се побере в кутийка която е с дължина от 600 пиксела.

Какво точно имам предвид под това, че нещата са малко по-различни?

При положение, че сме ограничени в пиксели това означава, че има голямо значение как изглеждат самите букви. Някои букви по начало ще заемат повече място от други. Примерно буквите „Щ“, „Ю“, „Ж“ ще заемат повече място от примерно буквата „Г“. Така използването на такива „големи“ букви може да изяде много бързо мястото, което ви е отредено за заглавието.

Друг случай, който се случва е че понякога Google може да предпочете да покаже името на сайта ви и по този начин да скрие част от оригиналното заглавие.

От друга стран няма санкции за използването на дълго заглавието. Някои заглавия по начало са по-дълги. Най-добрия съвет е да използваме вашата преценка и да мислите за вашите потребители и кое ще е най-добро за тях.

2. Не прекалявайте с ключовите думи

Преди години това беше честа практика и по този начин беше много лесно да се класират сайтове на предни позиции. Но както с всичко така и с това нещата се промениха. Google пусна ъпдейт с който насочи вниманието си към сайтове, които буквално претъкват заглавието и съдържанието си с ключови думи.

Избягвате такава практика. Не използвайте едни и същи думи и синоними един след друг, които нямат реален смисъл и значение. Това не само е лошо за потребителите, които биха влезнали във вашия сайт, но и за класирането в търсачките.

Търсачките разбират много добре различните синоними и множествени и единични числа на думите и не е напълно нужно да включвате абсолютно всичко в заглавието си.

3. Уникално заглавие

Въпреки хилядите резултати в Google , не трябва да се притеснявате. Дори до ден днешен се изненадвам на това как някои хора успяват да напишат различни и уникални заглавия.

Избягвайте стандартните заглавия, като „Нова страница“, „Нова публикация“. Такива страници по никакъв начин не биха помогнали на един потребител да бъде сигурен, че точно вашата страница има това, което търси.

4. Сложете ключовите думи на първа позиция

Опитът показва, че колко по-близо до началото са ключовите думи толкова по-добре е. Смята се, че е възможно това да оказва положително влияние върху класирането в търсачките, а също така и позволява на хората много бързо да се насочат към правилната статия за тях.

В днешно време не всички четат подробно. Хората обичат да преглеждат текстовете набързо. Поставянето на ключовите думи в началото може да помогне в този случай.

5. Използвайте своя бранд

Ако вече имате изграден бизнес бранд, то тогава добавяйки бранда в заглавието може да помогне при конвертирането.

Препоръчително е бранда да е винаги накрая. Но в някои случай може да бъде сложен на по-предна линия, където да се откроява.

6. Пишете за вашите потребители

SEO е изключително важно – факт. Но когато пишете заглавията е добре да имате предвид най-вече вашите потребители (или клиенти). Пишете за тях на първо място и после за търсачките.

Вашето заглавие е първия досег на потребителя с вашата марка и сайт. Така че се старайте да е насочено към него а не към ботовете на търсачките. Старайте се да бъдете възможно най-точни и позитивни във вашите заглавия.