Как да напишем добра статия за сайт [7 съвета за писателски блокаж]

Всеки е преминавал през това.

Говоря за писателския блокаж.

Не е нещо ново и нечувано. Сядате пред компютъра надъхани да напишете поредната статия. Обмисляте, търсите перфектната идея за статия. Но – нищо.

Може би още една чаша кафе ще помогне. Чакате още малко, гледате празният екран или най-близката стена в стаята ви, но пак нищо.

Написвате някакви небивалици с надеждата, че, ако започнете дори с нещо глупаво то нещата ще потръгнат.

Рано или късно всеки се сблъсква с този момент.

Това е част от процеса, през който всички минаваме. Понякога създаването на сайта е лесната част и след това тепърва идват трудните периоди.

7 Неща които ще ви помогнат когато търсите идеи за нови статии

Първо е добре да разберете, че това е нормален процес. Защото нали знаете на кои хора им се случва да имат писателски блокаж?

На писателите!

Разберете, че това е нормален процес. И той е краткотраен. Самият факт, че той ще премине, като всяка една буря, го прави не толкова страшен.

Писането на статии е трудно, когато прекалено много неща ви разсейват.

Когато изпитваме трудност с нещо нашият фокус и внимание лесно биват отклонени. Както когато е трябвало да си пишете домашните едно време. Изведнъж всичко друго е по-интересно. Дори гълъбите които са кацнали на отсрещната кооперация. Хората които преминават по улицата. И какво ли още не.

Лесни причини да не се налага да мислим и фокусираме над писането.

Как да се справим?

Когато имате сайт или блог – направете място за креативността. Някаде където ще бъдете настрана от всичките дребни неща, които ви разсейват. Всякакви малки и дребни нещица, включително и вашия телефон. Всякакви бележки, календари, тефтери, книги. Всичко това е важно, но не точно сега.

Също, постарайте се да намерите време през деня в което да не мислите над проблемите и нещата които трябва да правите. Много от великите писатели и продавачи са забелязали, че когато търсиш отговора на нещо, понякога най-добрият начин е да препратиш тези въпроси към подсъзнанието си.

Писането на статии е трудно когато имате прекалено много идеи

Това е чест проблем на креативните хора.

За много хора е трудно да се фокусират само над една идея докато пишат. Една мисъл води към втора, втората към трета и така нататък. Преди да разберем какво се случва, статията ни е същинска манджа с грозде.

Как да се справим?

Имайте едно на ум каква е основната цел на вашата статия и се старайте всяка подидея да подкрепя основната цел.

Дръжте до вас малко тефтерче, или пък текстов файл на компютъра ви където ще записвате и нахвърляте тези идеи които ви хрумват.

Така няма да се налага да помните всяка малка идея. Мислите ви ще са много по-изчистени, защото няма да се налага да помните всичко. Така записвате идеята и толкова. На по-късен етап можете да се върнете и да прочетете какво сте написали. И ще имате нови идеи за вашия блог.

Писането на статии е трудно когато я няма искрата

Звучи като клише и може би е, но трябва да ви пука за нещата които пишете. Ако на вас не ви пука, как очаквате да им пука на вашите читатели?

Не винаги е лесно да изберем ниша за нов сайт, но е препоръчително да е нещо към което изпитваме някаква страст.

И дори тогава не винаги е лесно. Често имам по няколко чернови (драфтове) и когато седна да пиша ги преглеждам набързо. Захващам се с тази за която усетя, че ми казва: „Пиши за мен!“ Случва се да започна статия и да я зарежа за месеци наред защото не усещам връзката.

Как да се справим:

Когато имате сайт или блог често си мислим, че трябва всичко да е напълно уникално и не трябва да гледате от другите. Това не е напълно така. Трябва да се интересувате от вашата ниша.

Често попадам на статии от други блогъри и понякога усещам някои от тези статии по-специални. Едно специално чувство. И знам, че бих могъл да изпозлвам основната идея и да е предам с мои думи и през моя мироглед и опит и така да докосна други хора.

Търсете такива идеи и си ги записвайте, защото ако не го направите, просто ще ги забравите.

Писането на статии е трудно когато сте изолирани прекалено много

Блогърите и писателите са мислители.

Като такива често прекарваме прекалено много време изолирани в собствените си мисли и глави. Предполагам това са рисковете на професията.

Но колкото по-често се изолираме толкова по-малко нови идеи ни идват на ум.

Как да се справим:

Ако сте като мен то трябва целенасочено да търсите външна стимулация. Разходете се до парка, отидете на кафе, наблюдавайте хората. Разходете се до някоя книжарница. Питайте нещо в някой форум или в някой сайт. Разгледайте списания. На някои хора им действа добре дори да се изкъпят и да прекарат повечко време под душа или във ваната.

Внесете нещо ново и разчупете рутината. Така нови идеи могат да се разкрият пред вас.

А защо не опитате и да походите назад. Според някои проучвания ходенето назад подобрява креативността.

Писането на статии е трудно когато сте перфекционисти

Какво би се случило ако поне един път пишем без да се притесняваме и без да ни пука толкова много?

Звучи странно и може би тъкмо обратното на всичко което сме чували. Но често едни от най-добрите ми статии и текстове са били когато не ми е пукало дали нещата които пиша наистина ще се харесат от всички.

Как да се справим:

Забравете идеята че ще промените света с една статия или една публикация.

Започнете от някаде. Просто започнете и ще видите, че нещата ще се наредят сами. Може би заради това обичам да преглеждам статиите си от време на време и винаги намирам нещо което да дооправя.

Няма как да очаквам да направя перфектната статия от първия път. Ако чакам този момент то никога няма да успея да я публикувам.

Писането на статии е трудно когато близките хора ви оставят без капка креативност и емоционалност

Всеки преминава през различни етапи и периоди в живота си. Такива емоционални сътресения лесно могат да загасят креативния пламък. Но интересното е че често точно писането може да ни помогне да се справим с тези болезнени моменти.

Как да се справим:

Не си създавайте ненужно напрежение да пишете. Оставете нещата да се наредят както трябва от само себе си.

Ще откриете че дори тези тъжни емоции могат да бъдат използвани за разпалване на креативността ви.

Писането на статии е трудно когато сте в период на промяна

Рано или късно всеки преминава през различни промени. В тези моменти всеки писател или блогър лесно може да загуби фокуса си, защото целите са други.

Трудно е да се фокусираме когато сме все още разпокъсани между две различни цели или желания. Защото не знаете къде се намирате. Няма да бъдете сигурни кои са правилните идеи за статия, няма да сте сигурни и за кого точно пишете.

Как да се справим:

Промените не са лесни. Често с тях идват и много нови трудности. Но преминаването през тях често си заслужава.

Когато животът ви претърпи някакви промени това важи и за вашия сайт или блог. Може да звучи притеснително, но е също така и много мотивиращо. И когато приемете тази идея ще забележите, че трудностите изглеждат много по-лесни от преди.