Как да изберем име на сайта си (лесно и без стрес)

домейн имеЗа по-изобретателните, избирането на домейн име за сайта им не е трудно. Някои хора просто успяват да измислят иделното и добре звучащо име за новия им сайт, бизнес или онлайн магазин за броени минути.

Ако вие сте от тях, поздравления, но, ако не сте, бъдете сигурни, знам достатъчно добре, колко трудно се избира домейн име (защото понякога ми отнема повече време от колкото бих искал да си призная).

Има различни начини, които определено могат да ни помогнат в процеса на избор. Определено с времето и опита този процес става по-лесен, но не всеки иска да отделя години за това.

Тук искам да разгледаме, различните съвети и процеси, които с времето видях, че работят при избора на домейн, когато създавате нов сайт или блог.

Избор на домейн име (основни принципи)

Преди да започнете, бих ви препоръчал да си вземете една тетрадка или пък, ако не харесвате тетрадки, отворете един текстов файл на компютъра ви. Там ще записвате и нахвърляте различните идеи, които ще ви хрумват в процеса на търсене на идеалното домейн име за вашия нов сайт.

След като сте нахвърляли всичките идеи, които са ви хрумнали ще можете по-лесно и нагледно да прегледате всичките варианти.

Дръжте нещата простички

Това означава да се придържате и стремите към домейн име, което е:

 • Сравнително кратко
 • Лесно за изписване
 • Лесно се произнася

Ако името, към което се стремите е трудно за изписване и/или произнасяне, това можете да обърка вашите посетители, те могат да го забравят или да изпитат голяма трудно да намерят вашия сайт отново. Това важи особено за имена, които могат да бъдат изписани или произнесени по повече от един начин.

От друга страна, прекалено краткото и общо домейн име не винаги е добра идея. То може:

 • Лесно да бъде забравено, поради липса на уникалност, или
 • Най-вероятно е вече закупено и/или се използва от друг човек

Вложете доза хитрост

Едни от най-добрите и запомнящи се домейн имена не само добре описват, за какво става на въпрос в конкретния сайт, но и използват различни игри на думи. Чрез нещо толкова простичко и забавно, вашият сайт може да направи голямо впечатление и да бъде лесно запомнен и разпознат от хората.

Обаче не прекалявайте. Добавянето на тирета, цифри или специални символи ще има нежелан ефект.

Брандинг или ключви думи?

Един от основните въпроси пред които почти всеки е поставен е дали да избере домейн име, което звучи като марка (бранд) или да използва определени ключови думи.

Домейн името трябва да представлява вашия бизнес. Така че не е нужно да нахвърлите всяка възможна думичка, която ви хрумне.

В практиката обаче, много експерти все повече смятат, че избирането на ключови думи в домейна трябва да се избягва. Често такива домейни могат да изглеждат съмнително за посетителите.

Това разбира се, не е на 100% напълно вярно. Винаги има изключения.

По-важно е да се насочите към име, което ще говори само за себе си, което ще остави нужния привкус на потенциалните посетите на сайта ви.

Разширението на домейна е важно

.comРазширението на домейн името е това, което виждате след точката. (.com, .net, .org, .live, .co).Едно от основните правила е по възможност винаги да се насочите към име, с разширение .com. Това е така, защото това разширение е едно от най-разпознаваемите сред повечето хора и вдъхва най-голямо доверие.

Разбира се, много хора се борят и търсят такива домейн имена (завършващи с .com) и конкуренцията е ожесточена.

Ако намирате огромна трудност винаги може да опитате да си закупите домейн завършващ на .net или .org. Дори и да не са толкова разпространени и популярни.

Бъдете сигурни, че не нарушавате Авторските права

въпросителен знакЕдин от най-важните фактори, които ще определят дали домейн името, което сте си харесал е наистина свободно е да проверите дали не нарушавате нечии авторски права.

Не винаги става на въпрос просто да избягвате определени думички. Можете да нарушите нечии права, дори ако вашето домейн име има сходно звучене с нечия друга марка. Това може да обърка или заблуди хората, а това от своя страна е нарушаване на авторските права.

Как да изберем име на сайта си (стъпка по стъпка)

Фокусирайте се правилно

След като се запознахте с основните принципи, към които трябва да се придържате трябва да обмислите и добре вашата бизнес (сайт) визия. Както по-рано бях споменал, до голяма част визията и това, какво чувство искате вашият сайт да създава ще играят голяма роля в избора на домейн името.

 • Опитайте се да откриете някаква комбинация от основните концепции, с които вашия сайт или бизнес ще се занимава.
 • Обмислете някаква комбинация от тези концепции или думи, които биха могли да звучат, като бранд.

Ако вече сте готови да опитате, вижте тази статия за най-добрите практики при покупка на домейн име.

Брейнстормиг съвети при избора на добро име за сайт

Напълно нормално е да ударите на вид писателски блокаж при избора на име за вашия сайт. Има много и различни съвети по темата. В крайна сметка всичко опира до това да успеете да се фокусирате и да влезете в състояние на ума където нищо не ви разсвейва.

 • В началото не прекалявайте в анализирането на всяка идея и име, които ви хрумват.
 • Запишете всичко, което ви хрумва в началото. Колкото повече идеи ви хрумнат – толкова по-добре.
 • След като решите, че сте събрали достатъчно количество от примерни имена, започнете да анализирате. Сравнете, идеите ви с това, което разгледахме до сега в статията.

Напълно възможно е и да ударите на сериозна греда и просто нищо да не ви идва на ум. Преди няколко години имах сходен проблем, където всичко, което ми хрумваше (или всичко, което поне звучеше прилично) беше заето.

В този случай обичам да прибягвам към няколко други метода.

А именно:

Не отписвайте генераторите на имена и думи

Има онлайн инструменти, чиято цел е да генерират различни комбинации от думи с цел създаването на домейн име. Изписвате различни думи и генератора се развихря и ви дава различни комбинации от тях.

Често резултатите могат да са просто измислици, но не е казано, че трябва да използвате точно тях. Тези случайни комбинации от думи могат много бързо и лесно да разпалят въображението ви и да ви покажат идеи, за които преди не сте се досещали.

Ето едни от най-популярните:

Name Mesh

Name Mesh ви позволява да изпишите няколко думи, а след това ви предоставя различни възможни комбинации, като ги разпределя в различни категории:

 • Common – стандартни вариации на имена.
 • New – домейни завършващи с нови разширения.
 • Short – комбинира вашите ключови думи с разширението на домейна.
 • Extra – варианци с по-нестандартни разширения.
 • Similar – генерира сходни алтернативи.
 • SEO – генерира специфични домейни насочени към SEO.
 • Fun – подходящи за брандиране.
 • Mix – различни комбинации.

Panabee

Това, което Panabee предлага е много сходно на сайта, който споменах по-горе. Попълвате думи и получавате различни комбинации от тях.

Те не предлагат категоризирането, което Name Mesh предлагат, но все пак имат техен уникален начин на генериране на думичките. Те предлагат и различни алтернативни и синонимни думи, с които могат да се заменят някои от вашите думи, създавайки дори по-голямо разнообразие от възможности.

Заключение

Принципите при избиране на домейн име са едни и същи. Не зависимо по кой път ще тръгнете, дали ще отделите време за да измислите уникално име сами с тетрадката си или ще се насочите към генератори на думи.

Трябва да сте сигурни, че името, което изберете ще вдъхновява вашите посетители и ще остави траен спомен за това, как се казва вашия сайт, когато поискат пак да се върнат. Трябва да се запомня лесно и трябва да представлява вашия бранд или марка. Трябва да подсказва, какво правите и какво вярвате вие.

Не се ограничавайте само с един или два варианта. Намерете, колкото се може повече имена, които ви харесват и бъдете готови да ги отхвърлите едно по едно докато намерите едно подходящо.

Следвайте тези основни принципи при избора на домейн и ще откриете, че не е толкова невъзможно, колкото сте очаквали. След като се запознаете с това, колко струва един домейн и сте открили това, което искате, последвайте моя гайд тук за закупуване на домейн.