Как да избера домейн [Какви са най-добрите практики]

домейн имеДомейнът е един от най-важните елементи при създаването на един сайт. Това е вашия бранд. В общия случай просто избирате име за вашия бизнес и сте готови. Но често (дори почти винаги) ще откриете, че въпросното домейн име е вече заето от някой друг и ще трябва да измислите нещо различно.

Тук ще разгледаме най-добрите практики как да изберете домейн за вашия уеб сайт.

Най-важните неща при избора на домейн са:

  • Краткост, точност и тематичност
  • Леснота за запомняне
  • Добра звучност и лесно произнасяне

Нека да разгледаме по-подробно, защо и какво точно трябва да знаете за тези елементи.

Колкото по-лесно, толкова по-добре

Домейн името не трябва да е прекалено дълго. Домейни с повече от 19-21 знака, смятам, че са прекалено дълги и трябва да бъдат избягвани.

В перфектния случай думите, от които ще е изграден вашият домейн ще са кратки, лесно запомнящи се и лесни за изговор и записване. Въпросните думи трябва и да са релевантни с бизнес индустрията и пазар, на който се намирате.

Имайте предвид, че когато се наложи хората да изпишат вашия домейн в браузъра, изписването на прекалено дълъг домейн би било трудоемко. Така преди бях попаднал на един сайт, който ми хареса, но понеже името беше дълго и трудно за запомняне изпитвах сериозни трудности да го намеря, дори Google не успя да ми помогне. Така с едно трудно и объркващо домейн име един сайт лесно може да бъде забравен.

Но, понякога, ако сте избрали някакви думи, които са прекалено дълги, е по-добър вариант от използването на абревиатури.

Направете малко проучване

Винаги, абсолютно винаги, направете нужното проучване преди да се хвърлите с главата напред и да закупите даден домейн.

Не веднъж съм правил тази грешка и аз самият, хрумва ми добре звучащо име, оказва се совободно, купувам го, и .. осъзнавам, че е било грешка. Вярно, домейните не са най-скъпото нещо на света, но все пак можем да измислим и да ги оползотворим за по-добри неща тези пари, вместо да ги хвърляме на вятъра.

Винаги:

  • Проверявайте дали всъщност е свободно
  • Проверявайте дали не нарушавате нечии авторски права
  • Проверявайте какво излиза в Google при търсене на съответните думички в домейна

Произношението е важно

Като правило, думите, които можем да произнесем по-лесно биват и по-лесно запомняни. Хората сме си такива, че откликваме по-добре към неща и думи, които не ни затормозват допълнително. Точно заради това нашата ежедневна реч не е книжовна.

Когато се чудите как да изберете домейн име за сайта или блога си опитайте се да използвате и произнесете името, използвайте го в речта си, като го вмъкнете в някакви примерни изречения. Обърнете внимание как звучи и си задайте някои въпроси, като:

  • Лесно ли се произнася?
  • Затруднява ли ви?
  • Звучи ли двусмислено?
  • И може ли да бъде лесно объркано лесно с други сходно звучащи думи?

Избягвайте, съкратени форми или други диалектни и специфични думи.

Нека да бъде тематично

Разбира се, сигурен съм, че вече знаете, че повечето хубави домейни са или купени или заети. Определено може да се наложи да бъдем по креативни и да мислим по-разчупено.

Въпреки, че домейните с разширението .com се смятат за най-добрия избор, може да прибегнете доста успешно и към други разширения, както наблюдаваме наскоро като: .biz, .info, .me и др.

Едно от най-важните неща е домейнът да бъде свързан с вашия тип бизнес ниша и пазар. Той е нещо като вашата визитка, която оставя първото, така важно, впечатление на вашите потенциални посетители. Много хора прибягват към имена, в които има част от някои от ключовите думи към, които се отнася техния сайт.

Някои думи, които да избягвате

Става на въпрос за различните краткотрайни моди и трендове, които се случват постоянно. Също така и думи, които може да се каже, че принадлежат на определен период от време. Те създават усещане за давност. Това лесно би могло да подлъже хората, че сайтът е стар или не се поддържа.

Разбира се, някои такива фрази могат да се нарекат ever green, които просто не остаряват или са тясно свързани с вашата таргет група. В такъв случай те биха били добра идея.

В заключение

Ако изпитвате трудност при избора на подходящо име за вашия сайт или блог, не се притеснявайте. Нормално е.

Насочете се към нещо описателно с някоя друга ключова дума. Помислете за посетителите си и какво биха предположили, ако видят вашия домейн, без да знаят за какво е. Биха ли се досетили?

Ако искате да използвате точно определено име, което да съответства на вашия бизнес, то различните разширения, като дори .eu не винаги са толкова страшни.

Точно, кратко, лесно за запомняне и писане, а защо не и нещо с доза хумор? Това са най-добрите начини за избиране на домейн.