10 Идеи как да откриете идеалната тема на вашия сайт

Много хора са искали да си направят сайт, но една от най-големите спънки пред всеки е за какво точно да пишат. Каква ниша да изберат? Проблема е и че някои хора, в това число и аз, се интересуват от прекалено много неща.

Как въобще се очаква да изберем една определена ниша, когато има толкова много?

Определено има и малкото щастливци които знаят от самото начало с какво искат да се занимават и да пишат. Но за всички останали хора това решение може да се окаже непосилно. А дори не искам да започвам и с темата, колко трудно ми е било когато е трябвало да направя избор на домейн име. (Ако и вие се чудите, как да изберете домейн име, кликнете тук.)

Избора на тема върху която ще създадете и организирате своя сайт или блог е нещо определено лично и индивидуално. Няма как да ви кажа пишете за това или онова, но определено мога да опитам да ви помогна като ви дам няколко идеи върху които да помислите преди да направите своя избор.

За какво да пишем и как да изберем ниша?

1. Помислете за това което ви влече.

Това е един от най-често даваните съвети и с причина. Това е един от най-добрите варианти и най-лесните начини да започнете нов сайт или блог. Помислете върху това какви неща са ви интересни. Това могат да бъдат различни неща като различни хобита, професионални интереси и други неща които просто събуждат любопитството във вас.

Можете да обмислите и варианта за стари хобита които сте имали като деца.

Ако пък имате някакво хоби което сте правили цял живот и няма изгледи да ви омръзне това може би е един от най-хубавите варианти. Вместо да влагате всичкото си време само в това хоби започнете и да пишете за него, за вашите преживявания и знания. Давайте съвети на вашите читатели, което пък ни отвежда към съвет номер две, а именно…

2. Фокусирайтесе върху това да давате решения на проблеми.

В основата при създаването на един бизнес трябва да бъде заложена една идея. Тази идея е че един бизнес трябва да решава някакъв проблем които хората имат.

Помислете какви проблеми имат хората. А какви проблеми имате вие? Най-вероятно ако вие имате някакви проблеми то има и много други хора със сходни на вашите проблеми.

Започнете сайт с целта да помогнете на хора които имат същите затруднения или проблеми като вас.

Ако вашите решения са добри и има достатъчно много хора които ги намират за точните решения то вие имате един потенциално успешен сайт.

3. Бъдете учител.

Имате ли познания в дадена сфера? Вашите близки и приятели идват ли при вас с въпроси и съвети на дадена тема?

Идеята да бъдете учител и да преподавате вашите знания не нещо ново. Може би е едно от най-старите неща на света. А чрез преподаване е един от най-добрите начина да изградите читателска база и последователи.

Дори и да не се чувствате като експерт в определена област, не забравяйте, че най-вероятно има хора които знаят в пъти по-малко от вас и биха имали полза от знанието и опита на някои като вас.

Ако вашите приятели ви питат постоянно за съвети за това как да тренират във фитнеса обмислете започването на такъв сайт.

Ако пък семеството ви или познатите ви питат за съвети за начин на обличане и какво е модно можете да започнете да пишете на тази тема.

Ако пък вашите приятели идват при вас за помощ как да построят нещо може да започнете да пишете на тази тема.

Писането в такъв случай може да се окаже изключително лесно и безпроблемно. Навярно вече имате опит с това какви въпроси хората ви задават и какво искат да знаят. Вече може би сте давали тези съвети не един път. А сега само трябва да ги качите онлайн.

4. Пишете като някой който е напред с материала но все още се учи.

Често хората си мислят че трябва да са експерти за да имат успешен сайт. Но това не е точно така. Даже точно обратното. Ако сте един от големите експерти в дадена сфера е много лесно да изгубите връзка с вашите последователи и читатели. Неща които вие смятате че са ясни и разбираеми, може да се окажат прекалено технични и трудно усвоими за повечето хора.

Ззапочнете да пишете за нещатата които учите в момента. С какво се занимавате в момента за какво четете и искате да знаете повече? Така въпросите които вие ще си задавате презцелия процес ще бъдат въпроси които ще си задават други начинаещи. Най-хубавото е че вие ще имате техните отговори и можете да им ги дадете. Ще бъдете няколко крачки по-напред от всички и това ще е повече от достатъчно за да може хората да са ви благодарни.

Така вие ще водите своите последователи през същите процеси и въпроси през които вие преминавате. А практиката е ключа към всичко.

5. Пишете за един точно определен човек.

Когато обмисляте темата за която искате да пишете във вашия сайт помислете за каква точно група от хора ще бъде насочено всичко това.

Таргет групата не е нещо което е само за маркетинголозите. Това е нещо което е полезно да се знае във всяка една сфера.

Когато пишете нещи изградете облика на човека за които искате да пишете. Не попадайте в капана в които често хората попадат а именно да пишете за всички, да искате угодите на всички. Това няма как да стане и може единствено да ви попречи.

Примерно това може да бъдат наскоро завършили студенти мъже с техническа специалност които се опитват да изградят малак бизнес. Колкото повече можете да конкретизирате толкова по-добре. Така ще можете да разберете през какво преминават и какво ги вълнува.

Това може и да е някой близък човек или измислен персонаж.

6. Какви сайтове четете вие?

Какви сайтове следите вие? Обмислете какви теми следите с интерес и кои са ви любимите сайтове. Ако отделяте голяма част от времето си четейки сайтове на тема фитнес може би е добра идея да започнете сайт в сходна ниша.

Направете сайт които ще ви доставя удоволствие да четете самите вие.

7. Помислете за липсваща информация на сайтовете които вие следите.

Нещо което е много сходно с предната идея а именно докато следите вашите любими сайтове и блогове забелязвате ли липсваща информация? Нещо за което бихте искали да получите повече информация но такава липсва?

Ако обичате да се занимавате с градинарство но ако на повечето сайтове пише как да се поддържат дървета, храсти и цветя през лятото. Може да се опитате да запълните нишата като дадете съвети и пишете за същото но през зимата.

Ако пък четете сайтове които са свързани с последните технологии но сте забелязали че говорят предимно за неща които вървят на Windows, можете да започнете блог или сайт в същата ниша но като се фокусирате върху продукти на Apple.

8. Обмислете варианти за изкарване на допълнителен доход.

Когато обмисляте потенциални идеи за вашия сайт е добре да помислите и за евентуални наични за допълнителен доход. Поддържането на сайт не е безплатно. Особено с времето когато вашите посетители и трафика започне да расте това ще увеличи и разходите.

В самото начало разходите са изключително малки. Но с времето това може да се промени. Особено ако започнете и да събирате имейл последователи.

Целта ми не е да ви наплаша, а да ви кажа как стоят нещата в реалността. За това е и важно да обмислите потенциални източници на допълнителни доходи. Рекламите са също добър начин да изкарате малко допълнителни пари и са приложими при почти всички видове сайтове. Но помислете и за още начини и идеи като примерно, онлайн книги, курсове, достъп до ресурси и инструменти и др.

Ако вече има такива продукти които се предлагат от други хора във вашата ниша това не е нещо лошо. Даже тъкмо обратното това показва че има търсене за такъв вид продукти, а където има търсене има и потенциална печалба.

9. С какви продукти се занимавате

Огледайте се около вас какви продукти пазарувате? От какви продукти и предмети се интересувате?

Следите ли някакви неща по сайтове като Amazon.com или Olx.bg? То тогава там можете да намерите неща които биха ви помогнали във вашето търсене на тема.

Понякога сайт може да започне много небрежно като съвети свързани с дадени продукти, тяхната покупка или нещо друго и да прерастне в лидер на тази тема.

10. Помислете и си представете колко материал и какво искате да имате след 5 години.

Въпреки че можете да започнете вашия сайт или блог анонимно това няма да е завинаги. Рано или късно вашето семейсвтво, приятели или колеги ще разберат за вашето начинание.

Това не е нещо лошо.

Тъкмо обратното.

Хората ще ви знаят и запомнят благодарение на вашите статии и публикации през годините. Така че помислете има ли нещо конкретно с което бихте искали да ви запомнят.

Когато започвате замислете се за всичкия труд които ще сте положили през годините. Ще се гордеете ли с това? Замислете се и след като напишете първите 50 статии ще имате ли желание да напишете още?