Платени теми за WordPress (Как да направим правилния избор)

WordPressЕдно от най-важните неща при създаването на сайт с WordPress е правилния избор на платена тема.

Едно от красивите неща на това да работите с WordPress е това, че има огромна общност, а това означава голям избор от теми, джаджи и каквото още се сетите. Не искам да ви заливам с прекалено много информация, но все пак нека започнем с най-важното.

Темите за WordPress биват основно два вида: платени и безплатни. Когато направите чисто нова инсталация на WordPress ще забележите, че тя идва с няколко вече инсталирани безплатни теми.

Заслужават ли си платените теми за WordPress?

С няколко сайта под колана си и като човек, който обича цифрите краткият отговор би бил – ДА!

Дори да разполагате с ограничени средства инвестицията си заслужава. Обикновено платените теми за WordPress ви дават много по-големи възможности за настройки и конфигуриране според вашите предпочитания (нещо, което просто не можете да очаквте от безплатните такива). Често те са по-добре оптимизирани. А ако направите добър избор ще получите добро обслужване от създателите на темата, ако имате някакви технически проблеми и можете да получите отговори на въпросите си от другите хора, които използват дадената тема.

Но тук идват и следващите въпроси:

  • Как да намеря това, което искам в огромния брой от платени теми за WordPress?
  • От къдет точно си заслужава да си купя WordPress тема?
  • За какво трябва да вниимавам при избора на тема?

С опита започнах да забелязвам, как темите в последните години започват да стават все по-красиви на пръв поглед, но все нещо липсваше или просто не бяха оптимизирани както трябва. Често дори не си заслужаваха парите, които им искаха.

И не само това.

Как да изберем платена WordPress тема?

Темата е начинът, по който вашият сайт ще изглежда. Ако сте забелязали някаква функция на друг сайт и наистина искате да я използвате трябва да си купите същата тема. Не всички теми, идват със същите функции. Ако искате менютата ви да изглеждат по определен начин, това зависи от темата, ако искате определен сайдбар това най-вероятно отново ще зависи от темата, която изберете.

Най-важните неща свръзани с избора на тема е тя да отговаря на следните изисквания:

  • Да е така направена, че сайтът да излежда така, както вие искате. Едно от най-лошите неща, които можете да направите е да купите тема, и после да трябва да отделите часове в опити да я настроите да изглежда както искате. Изберете такава тема, която ви харесва. разгледайте демо версиите. (това е много важна стъпка!)
  • Да предлага добро обслужване на клиентите. Насочете се към тема, чиите разработчици предлагат добро и бързо обслужване на клиентите си при възникнал проблем. Това е безценно особено в самото начало, защото ще имате въпроси. Вижте дали имат форум, предлагат ли чат или друг вид комуникация. Погледнете YouTube, има ли видеоръководства, които ви показват как да използвате темата?
  • Трябва да е риспонсив. Това означава, темата да може да се настройва според това на какъв вид устройство бива посещаван вашия сайт (телефон, таблет, лаптоп и др.). Голяма част от трафика в днешно време идва през смартфони, а не от компютри. Съответно искате сайт, който да изглежда добре на мобилен телефон.
  • Да има установен положителен рейтинг. Има и други фактори, които не винаги ще успеете да откриете веднага. Някои теми са претруфени, имат прекалено много функции или просто не са изградени добре. И това може да направи сайта ви бавен. Обърнете внимание на ревютата, които хората са оставили.

Това са най-важните елементи при избора на платена тема. Сега, нека да разгледаме, някои от моите любими места. Имайте предвид, че не съм тествал всяка възможна тема. Има много други теми, които са хубави. Но местата, които съм посочил по-долу са такива от които лично съм купувал и тествал различни теми и смятам, че ще останете доволни.

Моите топ 3 платени теми (+ от къде да ги купите)

Тук ще разгледам най-добрите и утвърдени места от където можете да закупите платена WordPress тема. Това са платформи където ще намерите богат избор от теми, които са професионално изработени и са подходящи за всякакъв вид сайтове (било то онлайн магазини, блогове или фирмени сайтове).

За всяка тема има демо сайт, където ще откриете, какви допълнителни функции предлата дадена тема и как би изглеждал един примерен сайт.

1. ThemeForest

themeforest тема

Това е може би най-големият сайт (платформа) за платени WordPress теми. Тук можете да намерите почти всичко от което може да имате нужда. Като един от най-големите сайтове, тук ще откриете безброй много теми, така че заделете малко време. Независимо какво търсите най-вероятно ще успеете да го намерите тук. Една от любимите ми теми, която с времето ми хвана окото е X Theme. Добра тема, която е подходяща, както за малки така и за големи сайтове. Тя има 4 различни начина по които можете да я настроите да изглежда, така че може да се каже, че си купувате 4 в 1. Работи много добре с голямата част от различните Разширения за WordPress и разполага с вградени шорт кодове. Можете да прегледате демо сайта като натисните „Live Preview“ на сайта.

2. StudioPress

studiopress тема

StudioPress са моят личен фаворит. Използвам техните теми на всичките си сайтове от няколко години и определено не бих ги заменил. Страхотно обслужване на клиенти, можете да използвате темата, която закупите на повече от един сайт (нещо, за което обикновенно се плаща в пъти повече) и възможност за отказване на покупката и връщане на парите ви, ако темата не ви харесва. Ако искате да изградите сайт, който зарежда бързо и има професионален (и изчистен) вид това е мястото, на което бих се спрял първо. Моята тема за всеки нов сайт е стандартанта им тема Genesis Framework. Изключително семпла, бърза и с възможност за много функционалност. Прегледайте демо сайта като натисните „Live Demo“ на сайта на StudioPress, тук.

3. Elegant Themes

elegant themes тема

Много големи сайтове използват някои от темите на Elegant Themes. Всъщност в последнот време те определено се справят добре и си заслужава да им бъде хвърлено едно око, когато избирате платена професионална тема за вашия сайт. Предлагат много добро обслужване на клиенти и е компания, която е утвърдена на пазара. Една от най-популярните теми, които предлагат е Divi, която разполага с лесен page builder. Можете да погледнете демото на техния сайт, тук.