Каква е разликата между публикации и страници в WordPress

Въпросът каква е разликата между публикации и страници е често срещан. Особено за начинаещи с WordPress може да е достра станно и объкрващо.

И постовете и публикациите изглеждат супер еднакво и сходно.

Тук ще разгледаме разликите между постове/публикации и страници в WordPress.И кога да използваме публикации и кога да използваме страници.

Публикации

Ако използвате WordPress като блог то тогава ще използвате предимно публикациите.

Публкикациите биват подредени по дата на публикуване. Старите публикации се групират или архивират по месеци и години на публикуване. Съответно и повече ще трябва да се ровят назад в хронологията вашите посетители за да открият старите публикации.

Публикациите могат да бъдат групирани и по категории и тагове.

Публикациите обикновенно имат по-социална цел. По подразбиране те позволяват на вашите читатели да оставят коментари под публикациите. В настройките можете да изключите тази опция при желание.

Страници

Ролята на страниците в уърдпрес е да бъдат по-статични. ТОва са страници които рядко се обновяват след като бъдат веднъж направени. Такива страници са стрнаиците за връзка и контакт с вас, странци свързани с политиката на поверителност на вашия сайт, и др.
Въпреки че уърдпрес пази датата на публикуване на тези страници то те не са пряко повлияни от това.

Те рядко имат някакви социални аспекти и обикновенно под тях не се дава възможност на вашите читатели да оставят коментари.

За разлика от публикациите стрнаниците могат да имат йерархична структура. С други думи можете да имате подстраници към една главна страница. Така можете да организирате по-добре вашите страници и дори да им зададете индивидуални темплейти.

По начало уърдпрес позволява да се зададат различни темплейти използвайки вашата тема. По този начин можете да персонализирате всяка отделна страница ако желаете. По принцип страниците и публикациите изглеждат идентично. Но ако искате да създадете главна страница или галерия тогава тези опции са от доста голяма полза.

Страниците в уърдпрес имат една много остаряла фукция която позволява да подредите страниците във админския ви профил. Добавяйки номерче на страницата тя ще бъде автоматично подредена според реда им. Но проблема е че ако смените номера на една страница то тогавя трябва да промените номерата на всички останали. Използвайки плъгини като .. можете много по-лесно да подредите тяхния ред.

Страници и Публикации – основни разлики

Определено разликите между двата типа кънтент имат изключения. Ако използвате плъгини можете да добавите допълнителна функционалност и към двата типа страници. ОСновните разлики са:

Публикациите са организирани по време докато стрнаиците не са
Публикациите са социални докато страниците не са
Публикациите могат да бъдат категоризирани докато страниците имат йерархия
Публикациите могат да бъдат добавени в RSS докато страниците не могат
Страниците могат да бъдат персонализирани с темплейти докато публикациите не могат.

колко страницини и публикации можем да имаме?

Можем да имаме толкова публикации и страници колкото желаем. Няма никакво ограничение върху броя на публикации и страници които можем да направим.

Има ли някакво значение от към SEO?

Най-важното е съдържанието да бъде добре организирано. Страниците имат малко по-голяма тежест но публикациите имат голям приоритет също. Има много дребни разлики но за начинаещите не е толкова важно колкото сайта да е добре организиран и подреден.