Каква е разликата между блог и уебсайт

Един от често задаваните въпроси от начинаещите е в какво точно се изразява разликата между блог и уебсайт?

Ако искате да създадете нов сайт или блог то тогава е добре да имате напредстава с какво точно се захващате. Така по-лесно ще можете да постигнете своите резултати и цели.

Какво е Блог?

Блогът е тип сайт където съдържанието, публикациите и информацията се подрежда в обратен хронологичен ред. Това ще рече че новите статии излизат на първо място и след това по-старите.

Зад блоговете най-често седят един или няколко човека, които поднасят информацията в по-разговорен стил.

Това не означава че блоговете са запазени само за обикновенните хора. В днешно време много големи корпорации поддържат свои блогове в които споделят информация и новини за нишите в които работят.

Друга отлечителна черта е че обикновенно публикациите в блоговете имат секция за коментари, където хората могат да споделят своите впечатления от статиите и да добавят информация при желание.

Каква е историята на Блога

В самото начало (през 90-те) блоговете са били нещо като онлайн дневник. По това време интернета тепърва се е развивал. Хората са поддържали лични интернет страници  където са публикували често информация за техния личен живот, преживявания, мисли, пътувания и коментари.

Думата Блог е произлязла от английски – „weblog“. Която в последствие става на „we blog“ а по-късно само „blog“.

С развитието на интернет и популяризирането му са започнали да се появават и все повече такива интернет страници. А с това и появата на нови инструменти които да олеснят още повече създаването на такива блогове. Така дори хора които не са били на ясно с програмните езициса можелида започнат техен личен блог.

През 2003 WordPress пускат първата си версия на тяхната блогинг платформа. А днес WordPress е една от най-предпочитаните платформи за поддръжка на сайтове.

Каква е разликата между Блог и Уебсайт?

Блоговете са вид уебсайт. Казано накратко, основната разлика е честото публикуване на нова информация и че публикациите са подредени от най-нова към най-стара.

Типичните уебсайтове обикновенно са статични и не се обновяват често. Тяхната информация подредена по страници без задължително да има някаква хронология.

Блогът е по-динамичен, бива обновяван по-често, а понякога някои блогъри дори публикуват по няколко статии на ден.

Блога може да бъде част от по-голям сайт. Не е изключено голям корпоративен или бизнес сайт да си имат отделна секция за техния блог, където могат да публикуват информация, която смятат, че би била полезна на интернет потребителите и техни клиенти.

Така като WordPress може да бъде използван и за създаването на малак бизнес сайт, често бива използван дори от собственици на различни видове бизнес.

С други думи блога може да бъде сам по себе си уебсайт или част от по-голям уебсайт. Докато от друга страна не всеки уебсайт може да бъде определен като блог.

Каква е разликата между Публикации и Страници?

В WordPress двата основни начина да се публикува информация е чрез страници и чрез публикации. Често начинаещите могат да се объркат каква е разликата между тях и дали са важни за SEO.

Публикациите биват подредени по дата. Те са обвързани с датата на която са пуснати, което означава че в някои случай посетителите на вашия сайт може да се наложи да се поровят повечко за да намерят някоя стара публикация.

Страниците от друга страна са статични. Те не се обвързани с определена дата и са сами по себе си. Такива страници могат да бъдат страници за услуги, страница за контакти, страница за въпроси и др.

Страниците са основната структура вурху която може да се изгради сайта.

Заслужава ли си да имаме Блог? Какви са ползите да бъдеш Блогър?

Всеки човек може да има своя лична причина да има блог. Някои блогъри го използват като алтернативен начин да водят дневник. По този начин могат да споделят своите мисли, идеи и креативност със света.

Големите фирми създават блогове за да могат да достигнат до повече клиенти, да развият своя бизнес и да бъдат от помощ на хора които се нуждаят от определена информация. Това също така е и неизменна част от онлайн маркетинга.

Ето и няколко ползи от блогинга:

 • Позволява да покажете своите таланти, креативност и способности
 • Можете да водите дневник, коетое добър начин да организирате мислите и целите си
 • Подпомага индивидуалните хора да се докажат като лидери и специалисти в дадена област
 • Много блогъри могат да си докарат допълнителни приходи по този начин
 • Помага да се свържете с интересни и хора които имат близко до вашето мислене и цели
 • Фирмите могат да достигнат и създадат нови клиенти (leads)
 • Организациите с нестопанска цел могат да достигнат до повече хора и техните кампании да придобият по-голяма известност

Как блогърите изкарват пари?

Въпреки че блогинга може да изглежда като хоби и често той е. Но за някои блогъри това е много повече. Те могат да изкарват пари от своите сайтове и това им позволява в някои случай дори да напуснат работа и да създадат свой успешен бизнес.

Един от най-леснито и достъпни начини да се изкарват пари чрез уебсайт е чрез реклами.

Тук идва на помощ Google. Използвайки Google AdSense вие ще си спестите много труд и усилия. Няма да ви се налага да търсите рекламодатели собственоръчно. Чрез показването на реклами на сайта ви можете да спечелите пари когато вашите посетители кликнат върху рекламите.

Друг често използван начин е чрез афилиейт маркетинга. Това става чрез промотиране и препоръчване на продукти. При покупката на които, блогъра печели малка комисионна.

Други често използвани начини са чрез продаването на онлайн курсове, създаването на онлайн магазин или предлагането на платено членство и достъп до дадена информация.

Всеки ли може да започне свой собствен блог?

Нещата са много по-лесни от колкото преди. В днешно време всеки може да започне свой собствен блог. Единственото от което имате нужда е желанието.

Преди години, в самото начало, за да имате сайт се изискваха различни програмни умения и разбирането на поне 1 или 2 програмни езика. Днес не е така със създаването на системите за управление на съдържанието (CMS) нещата изглеждат по съвсем друг начин. Можете да си създадете блог буквално за 15 минути.

Една от най-честите грешки е платформата. Точно затова препоръчвам WordPress. Не само че е изключително популярна платформа но и е направена както за напреднали така и за начинаещи.

Друго важно нещо е че има два вида WordPress.

 • WordPress.com – в основата си това е хостинг услуга.
 • WordPress.org –  вид свободен софтуер, които може да се използва самостоятелно.

Това което е най-препоръчително е да се изполва WordPress.org. По този начин имате пълната свобода над своя собствен сайт защото вие го притежавате. Също така можете да изкарвате пари от своя блог без някакви спецефични ограничения.

Нещата от които ще имате нужда са три:

 • Домейн име – това е името, което ще въждате във вашия браузър, примерно websitenachalo.com
 • Уеб Хостинг – това е мястото където ще бъдат файловете на вашия сайт
 • Малко време и много желание